Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

 

Kledingadvies Ballonvaart .

Welke kleding draag je tijdens het ballonvaren. Trek vooral makkelijke kleding aan als u gaat ballonvaren! 


Houd er rekening mee dat een ballonvaart een buitenactiviteit is en je nooit weet waar je terecht komt, dus trek vooral niet je allernieuwste kleren aan, het kan namelijk "vies" worden. Trek geen brandbare kleding aan zoals Nylon, dit ivm de brander van de heteluchtballon. Qua schoeisel willen wij het advies meegeven om stevige waterdichte schoenen aan te trekken en absoluut geen schoenen met hoge hakken dit ivm de landing en het landingsterrein. Tijdens de vaart is een hoofddeksel geen overbodige luxe ivm de warmte van de branders.  Voor na de ballonvaart kan het lekker zijn om een jasje of een lekkere trui mee te nemen. 
Maakt u een voor of najaar ballonvaart kleed u dan warm aan  

Ballonvaren en het weer:

Ballonvaren in geheel afhankelijk van het weer, de belangrijkste spelbrekers zijn voor ons; te veel wind, slechte zichtwaarden, laag hangende bewolking, of regen (met eventueel onweer) Mocht de ballonvaart niet door gaan op de geplande dag, dan maken we een nieuwe afspraak voor uw ballonvaart. 

Om een ballonvaart te kunnen maken moet de weersituatie aan de volgende voorwaarden voldoen: 

  • Windsnelheid aan de grond minder dan 18 km/h
  • Wind op 500 ft (= 150 meter) minder dan 45 km/h
  • Zicht meer dan 1500 meter 
  • Wolkenbasis hoger dan 1000 ft (= 300 meter)
  • Geen buien in een straal van 15 km vanwege turbulentie
  • Geen onweerskansen vanwege zware turbulentie
  • Geen aanhoudende regen


 Voorbereiding 

Het doorgaan van de ballonvaart is afhankelijk van de weersomstandigheden. Te veel wind, regen en kans op onweer dragen niet bij aan een veilige ballonvaart. Onze piloten beslissen ruim van tevoren of een vaart door kan gaan. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van actuele weerkaarten, vooruitzichten en kunnen we bellen met de meteorologen van het KNMI.
Wanneer de weersomstandigheden gunstig zijn, dan wordt de vaart aangemeld bij de luchtverkeersleiding en kunt u vast uitkijken naar uw (eerste) ballonvaart. De exacte plaats van vertrek is afhankelijk van de windrichting en snelheid en eventuele beperkingen die ons door de luchtverkeersleiding kunnen worden opgelegd. Er moet aan het eind van de vaart natuurlijk wel een goede landingsmogelijkheid zijn.

 

De vaart zelf

Er wordt bij een van tevoren afgesproken horeca gelegenheid verzameld. Waar u onder het genot van een drankje kennis maakt met de balloon pilot en balloon groundcrew. Van daaruit wordt in een of meerdere grote 4wd auto's naar het opstijgveld gereden. De aanhanger wordt uitgepakt en de piloot zal samen met u de ballon opbouwen. De ventilator wordt gestart en de ballon wordt gevuld met koude lucht. Daarna gaan de branders aan en in een mum van tijd staat de ballon recht overeind. Moeilijk voor te stellen dat de ballon een half uur geleden nog in de aanhanger zat. U klimt vervolgens in de mand, de piloot doet de laatste checks, de ballon wordt nog meer verwarmd en bijna ongemerkt komt de ballon los van de grond.
Vervolgens is het ongeveer een uur lang genieten van het adembenemende uitzicht. Aan de horizon ziet u de zon langzaam wegzakken terwijl onder u de koeien rustig in een weide staan te grazen. De piloot zal u precies vertellen over welk klein dorp u zojuist gevaren bent.
Na ongeveer een uur gaat de piloot op zoek naar een geschikte plek voor de landing. De volgauto wordt ingelicht en de piloot zet de ballon voorzichtig aan de grond. Na de landing wordt alles weer netjes in de aanhanger gepakt.

Na de vaart

Na de vaart wordt u gedoopt. Zo'n bijzondere ervaring mag natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan. Het verhaal van de eerste ballonvaart wordt u uiteraard door de piloot verteld. Daarna wordt u terug gebracht naar de horeca gelegenheid. Onder het genot van enkele drankjes en een heerlijk bittergarnituur wordt u een gesigneerd balloncertificaat uitgereikt.
Blijft u rustig nog even nagenieten voor u weer huiswaarts keert.